Riksfots statistikvisning har blivit komplett med alla diagnoser
2022-05-09Gå till Riksfots statistikvisning.
Återkoppling av data till registrerande enheter är av fundamental betydelse för registrets överlevnad. Möjligheten att kunna jämföra sig med andra enheter skapar förutsättningar för en likvärdig vård över landet.
Statistikvisningen är uppbyggd runt fem rubriker. Under samtliga rubriker kan man välja att studera data för riket eller jämförelser mellan regioner och enheter. Man kan också välja vilka år man vill studera.
Andel svar på frågor om operationer
Här visas hur stor andel som svarat om olika variabler som till exempel operationstid, operatörskompetens eller grad av hallux valgus. Det ger en bild av hur tillförlitliga eller valida data är.
Andel operationer där PROM-svar kommit in
Det gäller såväl pre- som postprom samt både och. Eftersom PROM är registrets huvudsakliga resultatmått är det viktigt att andelen PROM-svar är högt.
Patientkaraktäristika
Här redovisas komorbiditet, rökning, BMI, ålder och kön.
Operationsdata
För registrets samtliga diagnoser har ett antal betydelsefulla variabler valts ut. Variabeldata redovisas i såväl diagram som tabeller. Med varje diagram finns en beskrivning av variabeln samt en redovisning av hur urvalet gjorts.
PROM
Under denna rubrik hittar man våra resultatmått för alla diagnoser, det vill säga hur det har gått för patienterna. Både pre- och postoperativa data efter ett år redovisas. Ett flertal mått är listade, som SEFAS och EQ-5D, men även nöjdhet med operationen eller fotens utseende. Som en interaktiv del kan man välja att undergruppera data för två variabler. Man kan till exempel studera hur artrosgrad påverkar valet av operationsmetod vid hallux rigidus och se hur PROM-resultatet blir.
Allmänt
Statistikvisningen är logiskt uppbyggd och enkel att använda. Någon egentlig manual är inte nödvändig utan man lär sig snabbt genom att pröva sig fram. Man ser att om man väljer att jämföra alla enheter eller undergrupperar på flera variabler, riskerar antalet patienter i grupperna att bli alltför få för att man ska kunna dra några slutsatser. Det gäller framför allt de mer ovanliga diagnoserna. Ibland kan det räcka att jämföra sig med enheter inom samma region eller hos samma privata huvudman. Data för hela riket kan behövas om man önskar mer utförlig undergruppering.
Utnyttja nu möjligheten att på ett enkelt sätt få en återkoppling på era egna data samt ta en titt på hur ni står er i jämförelse med andra. Kanske kan det stämma till eftertanke. Det är ju själva tanken med registret!
Lycka till!! Maria Cöster och Fredrik Montgomery