Registrerade diagnoser
Här förklaras de diagnoser som registreras i Riksfot.
Artros/artrit i bakfot/mellanfot
Sjukdomstillstånd i leder där brosket successivt förstörs. Kan förekomma i samtliga leder i foten. Ger ofta symtom i form av smärta, svullnad och stelhet. När dessa tillstånd utvecklats långt kan det vara aktuellt att åtgärda med exempelvis steloperation av drabbad led.
Cavovarus
Avvikande fotställning med hög hålfot och inåtvinklad häl. Även tåfelställningar förekommer. Felställningarna kan leda till alltför hög belastning på delar av foten, skavsår och smärtor. Besvären hänger ofta ihop med neuromuskulära sjukdomstillstånd eller resttillstånd efter skador. Beroende på grad av felställning kan det vara aktuellt med operation med ett flertal olika åtgärder på senor, ben och leder.
Dorsolateral calcanear benprominens
Utbuktande benknöl på hälbenet som orsakar tryck och skav mot skor. Operation med avmejsling av knölen kan bli aktuell om skoanpassning är otillräckligt.
Droppfot
Problem med funktionen att lyfta fotbladet. Kan bero på att nervsignalerna till muskulaturen inte fungerar, till exempel på grund av neurologisk sjukdom eller resttillstånd efter stroke. En annan orsak kan vara skada på muskel eller sena. I vissa fall fungerar behandling med stödjande skena tillräckligt bra och ibland kan operation bli aktuell. Vid operation kan bland annat en fungerande sena förflyttas för att balansera upp muskelkraften på ett bättre sätt.
Fotledsartroskopi
Fotledsartroskopi är en titthålsoperation av foten. Vid besvär inifrån fotleden med upphakningar, låsningar eller smärtor kan en tillhålsoperation utföras. Då åtgärdas problem med till exempel större skador i brosk och ben, fria kroppar eller benpålagringar som hindrar rörligheten.
Fotledsinstabilitet
Skador på ledband som uppkommer vid kraftiga stukningar läker oftast bra och stabiliteten i fotleden kan tränas upp under överinseende av fysioterapeut. I vissa fall består besvärande instabilitet och då kan operation med uppstramning eller förstärkning av ledbanden göras.
Hallux rigidus
Stel stortå beroende på artros i stortåns grundled. Till att börja med kan besvären hålls i schack med anpassade skor, helst med styv avrundad sula som håller tån stilla och hjälper till att avveckla steget. När smärtan eller tryck och skav av benknölar blir för besvärande kan olika typer av operationer utföras som syftar till att minska besvären.
Hallux valgus
Bred framfot med utskjutande knöl vid stortåns bas där också stortån kan ställa sig snett och trycka mot nästa tå. När skoanpassningar inte längre räcker till kan en operation utföras som minskar bredden på framfoten, rätar ut stortån och på så sätt minskar smärtan. Hallux valgus är ett vanligt fotproblem. Med många registreringar i Riksfot är det en diagnos där vi tidigt fått tillförlitliga data som bland annat kan hjälpa till att reda ut vilka operationer som ger bäst resultat. Vi vet dock redan med hjälp av data från registret att operation på grund av hallux valgus medför att patienterna blir påtagligt förbättrade och nöjda.
Hammartå
Tå som krökt sig och ger besvär med tryck på ovansidan av tån och/eller tåspetsen. En operation syftar till att få tån att lägga sig plan och rak. Steloperation av leder i tån kan göra den kortare och bredare, men utan att försämra gångförmågan.
Hälseneinsertalgi
Smärta vid hälsenans infästning mot hälbenet. Andra symtom kan vara förtjockad sena, knöligheter och svullnad. Behandlingen är inriktad på specifik träning, men i svårbehandlade fall kan kirurgi bli aktuell. Rehabiliteringen efter operationen är krävande och långdragen.
Hälseneruptur mer än fyra veckor
Total bristning av hälsenan som diagnosticeras sent går sällan att åtgärda genom att bara sy ihop senändarna eftersom vävnaden blivit för stram. Det kan då krävas mer omfattande ingrepp med förstärkning av annan vävnad och ibland förflyttning av närliggande sena.
Hälsenetendinos
Förtjockad, irriterad och smärtande hälsena. Ofta mycket långdraget tillstånd som behandlas med ihärdig specifik träning. Om detta inte hjälper kan kirurgi bli aktuell i enstaka fall.
Morton
Smärtande nervknuta i framfoten med utstrålning mot tår. Inlägg i form av främre pelott kombinerat med breda skor hjälper ofta liksom kortisoninjektion. Vid en operation tas nervknutan bort och som biverkan kan känseln försvinna på delar av de påverkade tårna.
Peroneussenepatologi
Smärta, svullnad och förändrad senstruktur i senorna som löper bakom yttre fotknölen, längs yttre fotranden och mot fotsulan. Kirurgi kan syfta till att rensa ut skadad eller sjuklig vävnad, men kan även vara mer omfattande med till exempel förändring av hälens ställning för att minska belastningen på senorna.
Plattfot
Avvikande fotställning med nedsjunken hålfot och utåtvinklad häl. Förekommer i olika varianter och grader av felställning. Många barn och vuxna har lindrig plattfot utan egentliga besvär. Hos medelålders kan fotvalvet successivt sjunka med besvär från senor, ligament och allt kraftigare felställning. Kirurgin kan vara omfattande med åtgärder mot olika strukturer i foten och lång rehabilitering.
Skräddarknuta
Bred framfot med utskjutande knöl vid lilltåns bas. Detta kan orsaka tryck och skav. Om skoanpassning inte är tillräcklig kan kirurgi övervägas. Den syftar till att minska bredden på framfoten.
För patienter